Dit ben ik: Marnix Kluiters

Dit ben ik: Marnix Kluiters

In 2014

Op mijn twintigste stond mijn leven op zijn kop. Ik was student had net mijn eerste jaar gehaald en ik hield vooral van het feesten. Maar in de zomer van 2014 zag ik in mijn linkeroog een klein vlekje en wist ik dat ik met de oogaandoening Lebers Opticus atrofie te maken had. In een half jaar tijd viel het volledige centrale gedeelte van mijn zicht in beide ogen weg. Het is zeker niet altijd makkelijk, maar in de afgelopen jaren heb ik nog steeds veel voor elkaar gekregen door uit te gaan van mogelijkheden.

Een vrij krachtige ervaring die ik zelf mee maakte was dat ik na een half jaar na het begin van mijn zichtverlies weer in staat gesteld werd te skiën.  Samen met een guide die mij de berg afcoacht staat het creëren van een geweldige ervaring centraal. Het had diepe betekenis want ik dacht als skiën zonder zicht mogelijk is, dan kan alles.

Check this out. Hier sta ik op mijn ski's, begeleid door een guide.

Een economie die draait om het genereren van betekenis

Gedurende mijn financiële studie kwam ik erachter dat ik het genereren van betekenis eigenlijk belangrijker vond dan alleen het denken in geld verdienen. Een kantelpunt daarin was de documentaire ‘Rendement van geluk’ van het programma ‘Tegenlicht’. Daarin werd een economie geschetst die draait om het genereren van betekenis.

Gaandeweg ben ik me steeds meer gaan verdiepen in het creëren van waarde en gaf ik daar zelf ook invulling aan. Ik werd vrijwilliger bij de Eindbazen podcast. Als gastenboeker zorgde ik dat er interessante gasten met kennis over menselijke of maatschappelijke kennis in de studio kwamen. Voor mijn studie deed ik mijn scriptie over belastingheffing bij social enterprises, een ondernemingsvorm met zowel aspecten van een goed doel als een bedrijf. Inmiddels werk ik bij Van Lanschot Kempen op de afdeling Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Voor Project Ecosofie maak ik podcasts, blogs en geef ik lezingen.

Interview bij Eindbazen podcast (vanaf 5:45)